Gescheurde achillespees behandelen met gips en tape (2025)

Hoe verloopt de behandeling?

Een gescheurde achillespees wordt zonder operatie behandeld. Uw onderbeen wordt in het gips gezet, waarop u niet kunt lopen. Later volgt tape. U kunt daarbij ook fysiotherapie volgen, wanneer u in de tape gaat.

Gips

In de eerste 2 weken van de behandeling zet de verpleegkundige uw voet vast in het gips. Dit gips zit om het onderbeen heen en zet de voet vast in een hoek van 30 graden (alsof u op hakken staat). Dit heet spitsstand. Door deze stand komen de uiteinden van de gescheurde achillespees dichter bij elkaar. Daarmee wordt de scheur in de achillespees overbrugd. Deze eerste 2 weken moet u op krukken lopen. U kunt krukken kopen via het hulpmiddelenautomaat van de Medicura Zorgwinkel. Deze is voor iedereen toegankelijk via de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt geen krukken huren in het ziekenhuis.

Enkeltape

Na de eerste 2 weken komt u op controle op het gipsspreekuur en bij uw behandelend arts. Het gips wordt dan verwijderd en vervangen door enkeltape met hakverhoging.

U krijgt 2 keer een tape, iedere keer met een lagere hakverhoging. Deze tape draagt u elke keer 2 weken.

0 tot 2 weken

Uw onderbeen wordt in het gips vastgezet in een hoek van 30 graden. U mag niet op het been staan en moet op krukken lopen. Lees de informatie over onbelast lopen op krukken.

2 tot 4 weken

U krijgt enkeltape met 4 centimeter hakverhoging. Tijdens deze weken mag u de voet (deels) belasten. Daarbij is het belangrijk om niet op uw tenen te staan en de krukken als ondersteuning te gebruiken. Zet uw voet plat weg. U kunt vanaf nu starten met fysiotherapie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

4 tot 6 weken

U krijgt enkeltape met 2 centimeter hakverhoging. Tijdens deze weken mag u steeds meer belasten op basis van hoeveel pijn u heeft. U mag dit proberen zonder krukken. Uw fysiotherapeut helpt u hierbij.

Vanaf 6 weken

U komt na 6 weken op controle bij de gipskamer en de arts. De tape wordt verwijderd. U heeft nog wel fysiotherapie nodig. De fysiotherapeut in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bepaalt wanneer u naar een fysiotherapeut in de buurt over kunt stappen. Dit is meestal na 6 weken. Na 6 weken bent u nog niet helemaal hersteld, dit kan tot 6 tot 9 maanden duren.

Waar moet u op letten tijdens de behandeling met gips en tape?

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten tijdens de periode dat u tape heeft:

  • Krijgt u meer pijn, ontstaat er zwelling, roodheid of krijgt u koorts? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
  • Het gips en de tape mogen niet nat worden. Er zijn speciale hoezen te krijgen, zodat u toch kunt douchen. U kunt hier meer informatie over krijgen bij de gipskamer.
  • Sta of loop niet op uw tenen.
  • Door overbelasting (bijvoorbeeld te lang staan), kan de enkel extra zwellen. Leg het been dan tussendoor hoog en geef het been rust.

Wanneer kan u starten?

Is de eerste enkeltape aangelegd? Dan kan u starten met fysiotherapie. De fysiotherapie wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gegeven.
Zodra u weet wanneer u op de gipskamer moet komen voor de eerste tape aanleg, kunt u meteen de afspraak bij de fysiotherapeut maken door met hen te bellen. Plan de fysiotherapie afspraak (als dat lukt) 45 tot 60 minuten na de gipskamer afspraak. Zo hoeft u er niet speciaal voor terug te komen.

Behandeling

De fysiotherapie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis duurt 6 weken. U komt dan 1 keer per week langs voor een afspraak. Na deze 6 weken kunt u verder revalideren bij een fysiotherapeut in uw eigen omgeving. Het ziekenhuis kan daarvoor een verwijzing geven.

De totale revalidatie duurt 6 tot 9 maanden.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken met de afdeling Fysiotherapie kunt u bellen met het telefoonnummer (073 553 61 55).

Oefeningen voor thuis

In de periode dat uw onderbeen in het gips zit, mag u een aantal oefeningen doen. Doe dit met het aangedane been. Herhaal de oefeningen 3 keer per dag.

Gescheurde achillespees behandelen met gips en tape (1)

Oefening 1: De heup buigen

  • Buig uw heup
  • Doe de oefening 15 keer en herhaal dat 3 keer
  • Herhaal de oefening 3 keer per dag
Gescheurde achillespees behandelen met gips en tape (2)

Oefening 2: De heup strekken

  • Strek uw heup
  • Doe de oefening 15 keer en herhaal dat 3 keer
  • Herhaal de oefening 3 keer per dag
Gescheurde achillespees behandelen met gips en tape (3)

Oefening 3: De knie buigen

  • Buig uw knie
  • Doe de oefening 15 keer en herhaal dat 3 keer
  • Herhaal de oefening 3 keer per dag
Gescheurde achillespees behandelen met gips en tape (4)

Oefening 4: De knie strekken

  • Strek uw knie
  • Doe de oefening 15 keer en herhaal dat 3 keer
  • Herhaal de oefening 3 keer per dag

Krukken

Als u een gescheurde achillespees heeft, mag u die tijdelijk niet belasten. Daarom moet u met krukken lopen. U kunt krukken kopen via het hulpmiddelenautomaat van de Medicura Zorgwinkel. Deze is voor iedereen toegankelijk via de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt geen krukken huren in het ziekenhuis.

Houd er rekening mee dat u de eerste 4 weken sowieso met krukken moet lopen. Lees de informatie over onbelast lopen op krukken.

Wanneer kunt u weer werken?

Wanneer u weer kunt werken, ligt aan het type werk dat u doet. Heeft u een baan waarbij u veel moet lopen? Dan is het verstandig om langer te wachten. U bespreekt met de bedrijfsarts wanneer u weer begint met werken.

Wanneer mag u weer autorijden?

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag u alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om uw auto te besturen. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u de eerste weken niet zelf auto te rijden.

Heeft u nog vragen over de tape of het gips?

Neem dan contact op met de Gipskamer in het ziekenhuis. U kunt bellen op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. Het telefoonnummer is (073) 553 27 12.

Heeft u vragen over de oefeningen?

Neem dan contact op met de afdeling Fysiotherapie. Zij zijn op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer (073) 553 61 55.

Gescheurde achillespees behandelen met gips en tape (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5963

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.